Peroneal Tendinit

Peroneal Tendinit

Ayağımın yere basan kısmının yan tarafının tam ortasındaki kemik çıkıntı (5. metatars başı) sanki biraz daha şişkinleşti ve üzerine basınca şiddetli ağrı oluyor.

Hastamızın şikayeti:

Ayak bileğimde dış taraftaki kemik çıkıntısının (dış malleol) arkasından başlayan ve ayağımın yan tarafından aşağı doğru uzanan bir ağrı  yanma var.

Ayağımın yere basan kısmının yan tarafının tam ortasındaki kemik çıkıntı (5. metatars başı) sanki biraz daha şişkinleşti ve üzerine basınca şiddetli ağrı oluyor.

Uzun yürüme, koşma, zıplama yalınayak yere basma, babet ayakkabı ( tabanı çok ince ve dümdüz)  giyme ile bu şikayetlerim artıyor.

Peroneal tendonlar:

Anatomik resime dikkat ederseniz; ayak bileğinin dış kısmındaki kemiksel çıkıntının arkasından gelerek 5. Ayak ortası kemiğinin uç kısmına yapışan tendonlar vardır. Bunlara peroneal tendonlar denir. Aşağıdaki resimde bu tendonları görmektesiniz.  Ağrı bu tendon boyunca ( yukarıdaki resimde gösterilen sarı bölgede ) yayılır.

Bu şikayetler, 1 hafta ve daha öncesinde ayak bileği burkulması ve veya zorlanması olan bir hastada ise ve eğer röntgende kemiklerde bir sorun yoksa, o zaman tendonun zorlanması demektir. Bunun aksine 1 haftadan daha fazla hatta birkaç hafta birkaç ay gibi uzun zamandır varsa o zaman peroneal tendinit olarak adlandırılır.

Yukarıdaki resimde A bölgesi, normal tendondur. Siyah beyaz resimde elektron mikroskopik görünümünde bal peteğine benzer gibi mükemmel bir histopatolojik mimari görülmektedir. Renki kısımda, normal tendon kısmında hücrelerin birbirlerine paralel olarak düzgün bir şekilde sıralandığını görülüyor. B bölgesinde ise zorlanmış daha az hasarlı bir tendon bölgesinde ödeme bağlı olarak bozulmaya başlayan tendon yapısını ve son olarak C bölgesinde ileri derecede hasara bağlı olarak bal peteği görünümünün tamamen bozulduğunu ve renkli kısımdada hücrelerin karmaşık dizilimini ve doku yapısının bozulduğu görülüyor.

Burada kullandığım hasar tıbbi terminolojide dejenerasyon olarak geçer. Dejenerasyon eğer tendon bölgesindeyse o zaman "tendinit" olarak adlandırılır. Resimde de görüldüğü gibi bu dejenerasyon hafif orta şiddetli olabilir.  Çok zaman şiddetli bir travma ile, aşırı spor yapmakla, düz ayakkabılar giymekle, çok uzuzn yürüyüşler yapmakla peroneal tendonda aşırı gerilme ve buna  bağlı hasarlar "tendinit, tendinopati " olabilir. Nadiren tendon tamamen kopabilir yada bir kısmında kopma olabilir. O zaman aşırı bir şişlik ve hareketlerde dayanılmaz ağrılar olur. Bu gibi şiddetli olgularda MRI tetkiki ile tanı koyulur.

Peroneal tendinit tedavisi:

Tedavide esas, ilaç, istirahat ve uygun ayakkabı – terlik kullanımı şeklinde özetlenir. ( bu tür tedavilere konservatif tedavi denir)

Tendon yapışma yerine proloterapi, peroneal kaslara hacamat, kuru iğne tedavisi ve prolaterapi tendon yapışma bölgelerine sülük uygulaması, prp ve prolaterapi. Son care olarak, şiddetli olgularda MRI da , tendon kılıfında şişme sinovit varsa kortizon enjeksiyonları tedaviye eklenebilir.

Eğer tendon kopması (rüptür) varsa cerrahi tedavi gerekir.

Lunar Detox Kadıköy:

Ortopedi ve Travmatoloji muayenehanemizde modern ortopedi ve travmatoloji prensipleri çerçevesinde cerrahi tedavi gerektirmeyen hastalarımızın ilaç ve konservatif tedavilerini ( PRP, Kuru İğne, Sülük, Hacamat, Lokal enjeksiyon) yapıyoruz. Yürüme analizi ile gereken olgulara bilgisayar destekli kişiye özel tabanlık yapıyoruz.

Cerrahi endikasyonu olan hastalarımıza, tendon tamiri tendon transferi ve benzeri cerrahi tedavi uygulamaları yapıyoruz.